Uitleg - Stairway to Help

Dit werk gaat over mensen. Mensen op zoek naar een veiliger en menswaardiger leven. Het idee hiervoor is ontstaan tijdens de laatste verkiezingsperiode, waarbij politici zich uitsloofden ons te laten geloven dat ons land overspoeld wordt door vluchtelingen, en daarbij niet nalieten hen ook nog eens van heel wat de schuld te geven. Van fake news gesproken!

 

Maar laat ons eerlijk zijn; een welvarend land als België vangt echt niet veel vluchtelingen op, als je weet dat ruim 70 miljoen mensen op te vlucht zijn. De overgrote meerderheid van deze mensen vlucht naar een veiligere plek in eigen land. Wie toch de grens oversteekt, wordt vooral opgevangen in de buurlanden. 4 op 5 vluchtelingen zoekt daar bescherming hopend op een snelle terugkeer. In Libanon bvb is 1 op 6 bewoners een vluchteling, terwijl in onze westerse landen dit gemiddeld 1 op 370 is.

 

Tijdens de verkiezingsdebatten hoorde ik enkele malen deze stelling: “ Sinds het aantreden van de regering-Michel zijn er 500 000 migranten in België aangekomen”. Dat klopt, maar de realiteit is dat 2 op de 3 migranten uit een Europees land komen (Roemenië, Frankrijk, Nederland, Italië, Spanje…) 1 op de 3 uit andere werelddelen. Specifiek toegespitst op asielzoekers gaat het om ongeveer 100.000 mensen in 5 jaar tijd en daarvan kregen (slechts) 55.000 bescherming.

 

De VN Vluchtelingenorganisatie schat dat slechts 7 procent van de vluchtelingen voor wie hervestiging nodig is, in een nieuw gastland terecht kon. De anderen moeten in moeilijke tot zelfs mensonwaardige omstandigheden proberen te overleven.

 

Misschien wil ons land slechts weinig vluchtelingen opvangen om die kleine groep dan ook alle kansen te kunnen bieden. Maar doen we dat?

Dit gegeven heeft mij er toe aangezet dit werk te maken: “Stairway to help” Een keramisch werk over mensen in nood , waarvan slechts enkelen de nodige hulp vinden in hun streven naar een menswaardig bestaan.

 

Tot slot deze bedenking: mocht ons land ooit in staat van oorlog zijn, hoop ik dat mijn gezin op een menswaardigere manier ergens in de wereld wordt opgevangen.

 

Veerle Verhoeven

 

Bronnen:
· VRT news, Marjan Temmerman
· Federaal migratiecentrum Myria